6 Aralık 2010 Pazartesi

Doğumgünün kutlu olsun


Thames nehrinin kıyısında bir bank. Aylardan nisan, hava yavaş yavaş ısınmaya başlamış, güneş bazen bulutların arasından kendini gösteriyor ama insanlar hala atkılı. Öğlen hafif atıştıran yağmur sonrası havada nem kokusu. Banka iki sevgili oturuyor. Adam besbelli akşamdan kalma, gözleri şişmiş, saçları dağınık. Elinde sigarası, nehre, kim bilir daha uzaklara dalmış, gitmiş. Kadının gözleri büyümüş, yüzünde hafif tebessüm, belli ki çok mutlu. Adam sigarasından son fırtını alıyor, dumanını üflüyor ve sevgilisine sarılıyor. Aynı anda sokak çalgıcısı ‘take five’ çalmaya başlıyor.

Paul Desmand tarafından bestelenen bu şarkı Dave Brubeck Quartet’in 1959 yılında çıkardıkları Time Out albümünde yer almıştı. Grubun en popüler şarkısını bilmeyen kaldı mı?

Bir de aynı albümde 9/8 ve 12/8’lik yazılmış ‘Blue Rondo Ala Turk’ adında bir şarkı vardır ki siz onu daha çok seviyor olabilirsiniz. Ne de olsa bu toprakların ritmidir. Dave Brubeck de bu ritmi Türkiye’ye geldiğinde sokak müzisyenlerinden duymuş ve şarkıyı bestelemiş.

Dave Brubeck bugün doksan yaşına basmış. Çok yaşa usta!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder