4 Ocak 2010 Pazartesi

Şubeci Olmak Ya Da Olmamak


Bankacıların ve özellikle şubecilerin insanlardaki genel algısı para sayan, fiş kesen, birbirinden huysuz müşteriyle ilgilenmek zorunda kalan memurlar şeklindedir. Kurumsal bir şubede mali analiz yapıp kredi teklifi hazırlasanız da bu böyledir.

Aklımın ucundan bile geçmeyen bankacılığa başlayalı bir buçuk seneden fazla oldu, bu sürenin de bir yılını şubede geçirdim. Şubede ne para saydım ne de fiş kestim ama bir çok huysuz müşteriyle muhatap oldum. Kimi verdiğiniz kuru beğenmez, kimi düşük komisyon oranı için pazarlık yapar, kimi limitlerinden memnun kalmaz, kimi de sizi beğenmez başka müşteri temsilcisi ister.

Bir banka şubesi, piyasayı öğrendiğiniz, bir işletmenin faaliyetini kavrayabildiğiniz kısacası ekonominin gerçek yapısını, patronuyla, çalışanıyla, ürünüyle idrak edebileceğiniz bir yerdir. Nakit sıkıntısı yaşayan bir firmanın çekini vadesinde ödeyebilmenin telaşını, gümrükteki malını vaktinde alabilmek için gümrük yazısını bekleyen firma çalışanının acelesini yaşamamış kimse şubeci olamaz.

Bir seneyi bulan şubecilik geçmişim bu hafta itibariyle son bulacak. Önyargılarla başladığım bankacılığı şube sayesinde sevdim. Avrupa’da, Amerika’da nasıl yapılır bilmiyorum ama Türkiye’de şubede yapılan müşteri temsilciliğinin %99’u geyiktir. Bunu çalışanların birikimini küçümsemek ya da insanların yaptığı işe bakış açısını eleştirmek için söylemiyorum. Bu o kadar böyledir ki kimi zaman şubenizin en önemli firmasının finansçısıyla güne futbol geyiği yaparak başlarsınız. Sizin finansal öngörüleriniz, firma için yarattığınız ve sunduğunuz çözümler çok önemlidir ama onlardan daha önemli olan sizin kendinizi sevdirebilmenizdir. Bu da onlara hitap edebilecek şekilde ‘geyik’ yapabilmek, hem iş anlamında hem de sosyal anlamda onların dilini konuşabilmektir. Ömrümün sonuna kadar anlamaya çalışacağım Türk toplumunun ortak ruhi şekillenmesi bunu gerektirir .

Şubedeki kariyerim şimdilik fertik, ufaktan cızlamı çekeyim. Alarga!

1 yorum:

  1. çok SAÇMA BİR GÖRÜŞ BİR MÜŞTERİ TEMSİLCİSİNİN KLASİK KENDİNİ BEĞENMİŞLİĞİ UKALALIĞI NET BİR ŞEKİLDE BU YORUMDA OKUNABİLİYOR ASLINDA BİR HİÇ OLDUĞUNUN FARKINDA AMA BUNU DIŞrıya belli etmemenin derdinde olan mt nin düşüncelerinin yazıya dökülmüş halini görüyoruz bu yorumda şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir ki mt bir hiçtir profesyonel bir iş ADAMI SENİN (senin derken senle alakalı değil müşteri temsilcilerinin geneli için ) yaptığın fUtbol geğiği iyi diye sEnden kredi kullanmaz yada teminat mektubu ALMAZ ONUN PARAYA İHTİYACI VARDIR VE DİĞER BANKA VERMİYORDUR ONDAN SANA GELİR YADA SENDEN DAHA UCUZA BULSA DİREK ORAYA GİDER AMAN NE OLURSA OLSUN BİRAZDA PAHALI OLSUN BU COCUK BAYA İYİ GEYİK MUHABETTİ YAPIYO BENLE BEN KREDİYİ BUNDAN KULLANIYIM :)))) ÇOK SAÇMA OLDU DEĞİLMİ BUNA KİM İNANIR (KADİR İNANIR) AL BAK NE GÜZEL GEYİK OLDU ŞUBECİLERE ÖĞRETMEK LAZIM BÖYLE GEYİKLERİ KREDİ KULLANDIRILAR BELKİDE BU GEYİK SAYESİNE DAHA DÜŞÜK ORANDAN VADELİ BAĞLARLAR OLMAZ MI :)))

    YanıtlaSil