31 Ocak 2011 Pazartesi

İçki


Kritiçes yeni yıl hediyesi şarap ajandası almış bana. Ajanda, kırmızı, beyaz ve rose olarak bölümlere ayrılmış, her bölüme içtiğin şarabın üzüm çeşidini, alkol oranını, üreticisini, üretim ve şişeleme tarihini, bölgesini, fiyatını yazıyorsun. Sekiz tane kadeh resmi var, hangisiyle şarabın içiminin daha iyi olduğu düşünüyorsan onu işaretliyorsun. Canın benim gibi ukalalık yapmak mı istiyor, görüş kısmına şarapla ilgili atıp tutabiliyorsun. Sayfanın en altında da rating var, beş üzerinden yıldızını veriyorsun, görüşlerini özetliyorsun. Böylece vakti geldiğinde ‘yahu biz bir zamanlar şurup gibi şarap içmiştik, adı neydi’ diye kara kara düşünürken, ajandana bakıp şak diye hangi şarap olduğunu hatırlıyorsun.

Bulabilirsem bunun bir de viski için olanını alacağım. Tabii ki malt viski için olacak. Lakin Türkiye’deki viski fiyatları alıp başını gittiği için sık sık yurtdışına çıkmam gerekiyor ki ‘free shop’lardan torba dolusu alışveriş yapabileyim. Eh uçak parası, vize ücreti, hotel gideri, gezi şımarıklığı derken hangi birine para yetiştirebileceğim?

Ajandamı zenginleştireyim derken olan karaciğerime olacak ama sonunda başyapıt iki tane eser bırakmış olacağım.

Viski ve şarap muhabbetinden geldik mi son haftalardaki kimilerine göre ‘içki yasağı’, kimilerine göre de ‘içki satışının düzenlenmesi’ tartışmalarına.

Düzenleme kimi maddelerinin yorum farklılığına sebep olduğu için bir çok tartışmayı da beraberinde getirdi ama iddia edildiği gibi buna ‘içki yasağı’ demek doğru değil. Köşedeki bakkaldan her zaman olduğu gibi içkimi alabiliyorum, kimsenin yasak dediği yok.

Tabii ki içki firmalarının sponsor olduğu etkinliklerde içki satışına yirmi dört yaş sınırının getirilmesini tartışabilirsin, anlamsız bulursun ama düzenlemenin tamamına ‘içki yasağı’ deyip hükümete ‘şeriatı getirecekler’ demek için fırsat olarak görürsen o zaman cahil olursun.

Dün akşam Türkiye’nin dört bir yanında içkini AKP’ye karşı içtin, protestonu gerçekleştirdin, iyi hoş ettin.

Peki türbanlı kadınların üniversiteye alınmaması, vatandaşların anadillerinde eğitim görmesi hakkında ne düşünüyorsun? İçki içmek özgürlüğü sınırsız olması gerekiyor da eğitim özgürlüğüne kısıtlama getirilebilir mi? Yoksa senin yaşam tarzına uymadığı için ‘bazı özgürlüklerin’ kısıtlanabileceğini mi düşünüyorsun?

Balyoz operasyonuyla ilgili Gölcük’te ‘ıslak imzalı' bazı belgeler bulundu. Seçimle gelmiş bir hükümetin darbeyle indirilmesi için yapılan planlar hakkında fikrin nedir?

Yahu sen demokrasi deyince ne anlıyorsun?

Yoksa benim de göbeğini kaşıyan ayı olduğumu mu düşünüyorsun?

2 yorum: